Ekonomi

2022 Yılı Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri Açıklandı

2021 yılında maddi ve sosyal yoksunluk oranı yüzde 18,1 iken 2022 anket sonuçlarına göre 1,5 puan azalarak yüzde 16,6 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Yoksulluk ve Uzun Ömür İstatistiklerini açıkladı.

Geçmiş yıllarda yayınlanan maddi yoksunluk tanımı Eurostat tarafından revize edilmiş ve tanıma sosyal yoksunluk kriterleri dahil edilmiştir.

Maddi ve sosyal yoksunluk oranının hesaplanmasında, hanehalkı düzeyinde araba sahibi olma, beklenmedik ekonomik harcamalar yapma, evden uzakta bir haftalık tatili ödeyebilme, kira, konut kredisi ve faizli borç ödeme, et, tavuk, balık yeme gün aşırı, evin ısınma ihtiyacını karşılıyor. yeni eklenen mobilyaların eskidiğinde değiştirilme değişkenleri sorgulanmıştır.

Daha önceki yıllarda mali yoksunluk tanımına giren çamaşır makinesi, renkli televizyon ve telefon sahipliği yeni tanımdan çıkarılmıştır.

Bu orana bireysel düzeyde yeni eklenen değişkenler, eski kıyafetleri yenisiyle değiştirebilme, iki düzgün ayakkabıya sahip olma, ayda en az bir kez arkadaşlarla buluşma, ucuz boş zaman etkinliklerine katılabilme, kendi kendine yeterli hissetmek ve kişisel kullanım için para ölçüsü. internet sahipliği.

Söz konusu 13 maddeden en az 7’sini karşılayamayanların oranı olarak tanımlanan maddi ve sosyal yoksunluk oranı, 2021 yılında yüzde 18,1 olurken, 2022 anket sonuçlarında 1,5 puan azalarak yüzde 16,6 oldu.

Kalıcı yoksulluk oranı yüzde 14

Dört yıllık panel verileri kullanılarak hesaplanan her zaman yoksulluk oranı, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir medyan geliri olan yüzde 60’a göre geçen yıl ve önceki üç yılın en az ikisinde yoksul olan bireyleri içerir.

Bu çerçevede 2022 araştırmasının sonuçlarına göre yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,2 puan artarak hep yüzde 14 olarak hesaplandı.

En düşük göreli yoksulluk oranı Gaziantep, Adıyaman, Kilis bölgesindedir.

İBBS Düzey 2 bölgelerinin her biri için eşdeğer hanehalkı kullanılabilir bireysel medyan gelirin yüzde 50’sine göre hesaplanan yoksulluk sınırına göre, gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler yüzde 15 ile TR62 (Adana, Mersin), TRA2 (yüzde 14,6 ile). Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) ve yüzde 14,3 ile TR31 (İzmir).

Göreli yoksulluğun en düşük olduğu bölgeler yüzde 3,7 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis), yüzde 6,3 ile TRB1 (Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli) ve yüzde 7,5 ile TRA1 (Erzurum, Erzincan, Bayburt) bölgeleridir. olarak belirlendi.

Her 3 kişiden biri yoksulluk veya sosyal dışlanma riskiyle karşı karşıya

Göreceli yoksulluk, maddi ve sosyal yoksunluk ve düşük iş yoğunluğu göstergelerinden en az birinden yoksun olarak tanımlanan yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanların oranı bu yıl ilk kez hesaplandı.

2022 sonuçlarına göre, bireylerin yüzde 32,6’sı yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altındaydı. Bu oran yaş gruplarına göre incelendiğinde 0-17 yaş grubunda yüzde 42,7, 18-64 yaş grubunda yüzde 30,2, 65 ve üstü yaş grubunda ise yüzde 20,5 olarak tahmin ediliyor.

En fakir okuma yazma bilmiyor

Hanehalkı kullanılabilir medyan gelirinin yüzde 50’si, okuma yazma bilmeyen bireylerin yüzde 27,7’si, hiç okul bitirmemiş olanların yüzde 24,4’ü, lise ve altı eğitim düzeyine sahip olanların yüzde 13,8’i, lise ve dengi 7,8 dikkate alınarak hesaplanan yoksulluk oranına göre okul mezunlarının yüzdesinin fakir olduğu tespit edilmiştir. Yükseköğretim mezunları ise yüzde 2,6 ile en düşük yoksulluk oranına sahip.

Müstakil bir evde yaşayanların oranı ise yüzde 56,7 oldu.

2022 yılında konut sahibi olanların oranı bir önceki yıla göre 0,8 puan azalarak yüzde 56,7 olarak hesaplanırken, kirada oturanların oranı yüzde 27,2, lojmanda oturanların oranı Kendi evinde oturmayan ve kira ödemeyenlerin oranı ise yüzde 15,1. oldu.

Konutun yalıtımı nedeniyle ısınamama en yaygın konut ve çevre sorunu olarak belirlenirken, kurumsal olmayan nüfusun %33,6’sı yalıtım nedeniyle çatının akması, rutubetli duvarlar, pencere pervazlarının çürümesi gibi sorunlar yaşadı. evlerinde, yüzde 21,7’si ise trafik veya çevre sorunu yaşadı. sanayinin neden olduğu hava kirliliği, çevre kirliliği veya diğer çevre sorunları ile karşı karşıya.

Taksitli veya borcu olanların oranı yüzde 59,4

Konut alımları ve konut giderleri dışında borcu veya taksit ödemesi olanların oranı bir önceki yıla göre 4,3 puan azalarak yüzde 59,4 oldu. Bu ödemeler nüfusun yüzde 6,2’sine yük getirmezken, yüzde 17,7’sine ağır yük getirdi.

Hanelerin yüzde 59,6’sı bir haftalık tatilini evden uzakta geçiriyor, yüzde 41,5’i gün aşırı et, tavuk veya balık içeren bir yemeğin maliyeti, yüzde 31,1 beklenmedik harcamalar, yüzde 20,4 evin ısınması. Yüzde 65,4’ü ise eski mobilyalarını ekonomik olarak yenileyemeyeceklerini ifade etti.

(BİTTİ)

haber-kovancilar.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu