Haber

Barzani’den Erdoğan’a destek

Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçimleri, bölgesel ekonomik ilişkiler ve Türk ordusunun Kuzey Irak ve Suriye’deki varlığı nedeniyle bu bölgelerde yakından takip ediliyor.

Petrolünü Türkiye topraklarından geçen boru hattıyla ihraç eden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (İKRG) ile Türkiye’nin ortasındaki ticaret hacmi milyarlarca doları buluyor. Bölgedeki çatışmalara rağmen ortak ticaret hacmi 2022’de 12 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaklaşık otuz yıldır iktidarda olan IKBY Lideri Neçirvan Barzani arasında stratejik bir ilişki var. 14 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun ardından Barzani, Erdoğan’ı arayarak aldığı sonuçtan dolayı tebrik etti ve ikinci tur için başarılar diledi. Barzani, mesajında ​​”Reis” olarak hitap ettiği Erdoğan’a seslenerek, ikinci tıpta rakibi Kemal Kılıçdaroğlu’nu yeneceğine “güven ve iyimserliğini” dile getirdi.

Iraklı Siyaset Bilimcisi Muhammed Ezedin, “iki ülkenin ortak ekonomik çıkarları olduğunu” belirtiyor ve “Kürdistan yönetimi, Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olduğu için Türkiye ile her zaman iyi ilişkiler kurmaya çalıştı. Bu yakınlığın temeli ekonomiktir” diyor.

Iraklı Kürtler Erdoğan’a farklı bakıyor

Kuzey Irak’taki birçok Kürt esnafı, Ankara’nın Erbil ile olan ticari ilişkilerinden yararlanıyor. Bunlardan biri de Erbil çarşısında dükkan işleten Ahmed Krouanji. “Erdoğan cumhurbaşkanı olduğundan beri mutluyuz” diyen Koruani, “Türkiye ile çok ticaret var, ekonomik durum düzeldi” diyor. Ancak Erbil’de Erdoğan’ın olası bir zaferinin Türkiye’deki Kürtler için iyi olmayacağını düşünen ve dolayısıyla Erdoğan’a karşı çıkanlar da var.

Bölgedeki bir diğer nadide Kürt şehri olan Süleymaniye’de yaşayan ve uluslararası hukuk dersleri veren akademisyen Kamel Ömer’e göre, Erdoğan’ın bir 5 yıl daha atanması bölgedeki şiddeti artırabilir. Böyle bir durumda “Türk ordusunun Kürdistan’daki askeri etkisini genişletebileceğini” savunan Ömer, Türkiye’nin “özerk bölgeye daha derin nüfuz edebileceğini” belirtiyor.

AFP,DW / AI,ET

DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu