Haber

Çin, ABD’yi Suriye’den petrol ve tahıl kaçakçılığı yapmakla suçluyor

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, ABD’nin Suriye’den petrol ve tahıl kaçırdığını ve bunun bugüne kadar 100 milyar dolardan fazla kaynak kaybına yol açtığını iddia etti.

Pekin’deki günlük basın toplantısında Cao, ABD ordusunun 1 Aralık’ta Kuzey Suriye’den petrol yüklü 54 tankeri Kuzey Irak’taki üslerine naklettiği iddiasını değerlendirdi.

Cao, Suriye rejiminin resmi bilgilerine göre ülkede iç savaşın başladığı 2011’den 2022’nin ilk yarısına kadar ABD kaçakçılık faaliyetinin 100 milyar doları aşkın zarara yol açtığını belirterek, “Bu yasadışıdır. ABD’nin Suriye’de asker bulundurması, Suriye’den petrol ve tahıl kaçırması, ABD’nin Suriye’ye füze saldırısı düzenlemesi yasa dışıdır.” söz konusu.

Bazı Suriyelilerin kaçak petrol nedeniyle halkın kış aylarında sorun yaşayacağını bildirdiklerini öne süren Cao, uluslararası toplumun bu duruma seyirci kalmaması gerektiğini, tezlerin titizlikle incelenmesi gerektiğini söyledi.

ABD’yi bir yandan “kurallara dayalı uluslararası düzeni” savunurken uluslararası hukuk ve kuralları çiğnemekle suçlayan Cao, şunları söyledi:

“Birleşik Devletler ‘kurallar’dan bahsettiğinde, genellikle sadece kendi çıkarlarına hizmet etmek veya hegemonyasını sürdürmek için bahaneler bulmaya çalışıyor. Eski Fransa’nın Washington Büyükelçisi Gerard Araud ve diğerlerinin dediği gibi, ‘Amerikalılar ne yaparlarsa onu yaparlar. lütfen, aykırı olsa bile, kendi tanımladığı uluslararası hukuka uyun.’ Dünyanın geri kalanı bu düzeni böyle görüyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu