Ekonomi

Doğrudan kripto ticaretinin Bitcoin ETF’lerinden daha fazla avantajı var

Bitcoin tabanlı spot borsa yatırım fonlarının (ETF) piyasada işlem görmesi için yapılan ilk başvurunun ardından Bitcoin piyasa değerinin yüzde 68 artmasına neden olan Bitcoin ETF tartışmaları, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun onay kararının ardından başka bir boyuta taşındı. .

Bitcoin ETF’lerin ABD borsalarında işlem görmeye başlamasıyla birlikte klasik ve kurumsal yatırımcıların kripto varlıklara ilgisinin arttığı gözlemlenirken, 16 Ocak’ta 1,8 milyar dolar olan Bitcoin ETF’lerin günlük hacmi günlük toplamın 3 katı oldu. 2023 yılında piyasaya giren diğer 500 borsa yatırım fonunun hacmi ise karşılık verdi.

Borsada işlem görmeye açılan Bitcoin ETF’lerinin ilk üç günlük hacmi 10 milyar dolar olarak kaydedildi. Avrupa’nın en büyük kripto para borsalarından WhiteBIT’in CEO’su Volodymyr Nosov, Bitcoin ve Bitcoin ETF’lerine yatırım yapma konusundaki farklılıkları değerlendirdi.

Bitcoin ETF onayı piyasada yeni bir heyecan dalgasına yol açsa da spot dijital varlık piyasasına etkileri kripto borsalarında işlem yapan yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı.

CryptoSlate’in Glassnode’un öngörüleriyle hazırladığı araştırma, Bitcoin ETF onayının sonraki dönemde Bitcoin’in piyasa değerini 115 milyar dolar düşürdüğünü gösterdi. ETF onayının genel olarak kripto para piyasalarında dalgalanmaya yol açmasının anlaşılabilir olduğunu belirten Volodymyr Nosov, “Kâr realizasyonu gibi sebeplerden dolayı bazı yatırımcılar Bitcoin varlıklarını sattı, bazıları ise Bitcoin ETF’lere yöneldi. Öte yandan piyasada ‘haberi sat’ trendi gözlendi. Ancak yatırımcıların Bitcoin ETF’nin bir endeks olduğunu unutmaması gerekiyor” dedi.

BITCOIN ETFS HEM KURS FİYATI HEM SÜRE KONUSUNDA DEZAVANTAJLIDIR

Borsada işlem gören fonların, yatırımcıların söz konusu merkezi varlığa doğrudan sahip olmadığı bir senaryoya işaret ettiğine dikkat çeken Nosov, “Örneğin Bitcoin ETF’lerinden herhangi birine yatırım yapan bireyler aslında Bitcoin’e sahip değil. Bir kripto borsasında alım satım yapmaktan farklı olarak, yatırımcı varlığın sahibi olmadığı için bu aslında varlık fiyatı üzerinde spekülasyon anlamına gelir. Bir diğer konu ise proses fiyatlarıdır. Örneğin WhiteBIT’te doğrudan kripto ticareti yaptığınızda, işlem değerinizin yalnızca %0,1’i kadar işlem ücreti ödersiniz. Kripto ETF’leri için yatırımcıların aracı kuruma fonun %0,39 ila %0,95’i arasında değişen, borsadaki işlem fiyatlarından daha yüksek olan düzenli işlem ve yönetim bedelleri ödemesi gerekiyor. “Ayrıca Bitcoin ETF işlemlerinin piyasanın açık olduğu saatlerde yapılması gerekiyor ancak kripto para piyasalarında 7/24 işlem yapılabilmektedir” dedi.

‘BORADA DOĞRUDAN İŞLEM YAPILMASI DAHA FAZLA KONTROL SAĞLIYOR’

Bitcoin ETF’lerinin spot ve vadeli işlemler dikkate alınarak onaylanmasının 10 yıl sürdüğünü ve bu açıdan değerli olduklarını vurgulayan WhiteBIT CEO’su Volodymyr Nosov, değerlendirmelerini şu sözlerle tamamladı:

“Tabii ki, Bitcoin’in, Bitcoin’in saklanmasını ve satın alınmasını kolaylaştırması ve güvenlik risklerini aracı kuruma devretmesi nedeniyle klasik finans ile kripto piyasası arasında güçlü bir köprü oluşturduğunu ve kriptonun klasik finans için tanıdık bir araç olarak benimsenmesini artırdığını söylemek gerekir. yatırımcılar. Ancak yatırımcılar Bitcoin ETF yatırımlarında karar ve stratejiyi yine de fon yöneticilerinin insafına bırakıyor. WhiteBIT gibi bir kripto para birimi borsasında doğrudan işlem yapmak, bireylere yatırım kararları üzerinde daha fazla kontrol sağlar. Dünyanın en güvenli üç borsasından biri olan, Hacken.io ve CER.live sertifika platformunun 2022 kontrollerine göre en yüksek güvenlik ihtiyaçlarını karşılayan, FC Barcelona ve Trabzonspor’un kripto ortağı WhiteBIT’in 270’den fazla borsası var. 10 prestijli para birimiyle dijital varlıklar. “Rekabetçi işlem fiyatlarıyla 350’den fazla işlem çiftine 7/24 kolay erişim sunuyor.”

(EKONOMİK HİZMET)

iskiliphaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu