Edirne’de Tarım Üreticileri Motorin Fiyatlarındaki Artışlara Tepki Gösterdi
Edirne’de tarım üreticileri motorine yapılan zamlara tepki gösterdi. Yapımcı Erdal Akgün, “Traktör dün 300 litre mazot yaktı. Buna ne can dayanır, ne gönül, ne gönül, ne de cep. Ceplerimiz yandı, alev aldı, bitti, kül oldu ama maalesef üretemiyoruz. sesimiz herkes tarafından duyuldu.”
Edirne’de mısır ve buğday eken üreticiler motorine yapılan zamları eleştirdi. Üretici Erdal Akgün, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne 34 gün önce buğday sattığını belirterek, sattığı buğdayın parasını alamadığını söyledi. Akgün, şunları söyledi:
“ÇÖZÜM BULMAK ZORUNDADIR”
“Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Ülkemizde yağlık ürünlerde dayanılmaz bir açık varken özellikle buğday açığı varken mazotun bu kadar değerli olması ve zamların devam etmesi daha şimdiden Türkiye’deki üretimin de habercisi. ülke çok kötü bir noktaya gelecek. Bu durumda mutlaka bir analiz yapılmalı. Bu böyle gitmez, asla, asla.” Türkiye’mizi hem tarımda hem de hayvancılıkta daha zor günler bekliyor. Lütfen bu soruna bir çözüm bulun. Gördüğünüz traktör dün 300 litre mazot yaktı. Dayanamaz buna ne gönül, ne yürek, ne de cep. Ceplerimiz yandı, alev aldı, Bitti kül oldu ama maalesef sesimizi duyuramıyoruz.
“BU GÖREVİ YAPILAMAZ”
Toprak Mahsulleri’ne buğdaylarımızı teslim etmemizin bugün 34. günü. Ödeme bekliyoruz, şu ana kadar herhangi bir ödeme almadık. Ne olursa olsun, 34 gün çok uzun bir süre. Çiftçinin borcu varken ve bir anlamda herkes boynumuzun üstündeyken devletin bizi neden 30-40 gün geciktirdiğini anlayamıyoruz. Herkes bizden her şeyi peşin istiyor. Devlet kurumlarından alışveriş yapmak gün geçtikçe zorlaşıyor. Tarım Kredi Kooperatifinden bile malzeme, gübre, mazot almak çok zor. Limitlerimizi yükseltmediler. Eskiden 15-20 ton mazot alırken bugün 3-4 ton mazot bitiyor. 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı sırasında sabah buğdayını boşaltana öğlen maaşı veriliyordu. En geç 24 saat içinde parasını aldı. Böyle bir uygulamayı bu iktidar döneminde görüyoruz. Biz her türlü zorluğu yaşadık, onlar da yaşamaya devam ediyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bir an önce çiftçiye ödemesini istiyorum. Çiftçi örgütlerinin bu konuda harekete geçmesini istiyorum. Bilhassa Ziraat Odaları Genel Başkanı uykudan uyansın diyoruz. Bu görevi yapamaz. Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanı’nı istifaya davet ediyorum.”
“BU ŞARTLARDA ÇIKAMIYORUZ”
Yapımcı İlhami Ergül, “Motorin 18-19 lira civarındaydı. Motorin 40 lira oldu. Bu kaidelerde içinden çıkamıyoruz. Günde 2-3 su motoru çalışıyor. Mısır sularız. 24 saat çalıştığında. Biri 30 litre mazot yakıyor, tanesi 3 90 litre. Emekli maaşım 7 bin 500 lira. Eskiden 3 gün mazot parasına yetiyordu emekli maaşım şimdi 2 gün oldu” diye konuştu.