Haber

Hastanenin sismik izolatörleri depremin etkisini azalttı

KAHRAMANMARAŞ merkezli iki büyük depremin vurduğu Malatya’da Battalgazi Devlet Hastanesi’ne kurulan 222 adet sismik deprem izolatörü, sarsıntının etkisini yüzde 90 oranında azalttı.

Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen illerden biri olan Malatya’da ekiplerin enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, yaralıların büyük bölümü Battalgazi Devlet Hastanesine kaldırıldı. Bölgeyi vuran depremler sırasında ve sonrasında faaliyetlerin aksamadan yürütülebileceği şekilde inşa edilen Battalgazi Devlet Hastanesi’ndeki 222 adet sismik deprem izolatörü, deprem etkisini yüzde 90’a kadar azalttı.

İzolatörler hakkında bilgi veren hastane mimarlarından Hamza Keser, “DEPREM YÜKLERİNİN ÜST KATLARA ULAŞMASINI ÖNLÜYORUZ” “İki şiddetli sarsıntıda binanın yapısal elemanlarının zarar görmesini engelledi. sağlık sisteminin bozulması.Bu durumda ilk depremde ve sonraki sarsıntıda yaralananların hızlı bir şekilde tedavi edilmesini sağlamıştır.4 element vardır.Temel, kolon,kiriş ve döşemelerdir.Sarsıntı şu şekilde geldiğinde yatay tahribatlı bu yapı elemanlarının ilk kısmı temel elemanıdır temel toprakla temas halinde olduğu için şok yüklerin üst katlara gitmesini engelleriz bu izolatör bir salınım sağlar üstte sadece hafif bir titreşim ve hafif bir salınım sağlayarak üst yapının sistemli bir şekilde hareket etmesini sağlayarak sarsıntıdan en az etkilenmesini sağlamıştır. TROY’ Yeni yapılacak binalarımıza da bu sistemlerin aktarılması gerektiğini düşünüyorum.” Cep telefonu kamerasıyla çekilen görüntüde, hastanenin bulunduğu tüm bina ile zeminin birbirinden ayrılarak yerine oturtulduğu görüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu