Haber

Hereke Halı Dokuma KO-MEK ile hayat buldu

Tarihi Hereke Halısını yaşatmak ve dokuma ustaları yetiştirmek için kolları sıvayan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Mesleki ve Sanatsal Eğitim Kursları (KO-MEK), çalışmalarının meyvelerini vermeye başladı. Geçmişin nadide zanaat dallarından biri olan ve her evden makas sesinin geldiği Hereke’de halı dokuyan aileden neredeyse kimse kalmamıştır. Milli Saraylar Başkanlığı bünyesinde Hereke halılarını dokuyan usta ve çıraklar dışında bu sanatı sıfırdan öğreten bir çıraklık okulunun veya mesleğin bulunmaması Hereke halılarının geleceğini tehlikeye atmaktadır. KO-MEK’in geçtiğimiz yıllarda Hereke, Yarımca ve İlimtepe kurs merkezlerinde kurduğu tezgahlar ve uzman eğitmenler tarafından verilen eğitimler sayesinde kısa sürede bu alanda çalışabilecek onlarca çırak ve usta yetiştirilerek istihdama katkı sağlanmış ve Hereke halısının geleceği için değerli adımlar atılmıştır.

 

İPEK HALI DOKUMADA 287 EĞİTMEN

Alanında uzman eğitmenler ve tam donanımlı sınıflarla eğitimine devam eden KO-MEK, verdiği eğitimler sayesinde Milli Saraylar Başkanlığı tarafından açılan sınavda onlarca vatandaşın başarılı olmasına ve çalışmasına yardımcı oldu. İlmek atma, çekiçleme, kalıp hazırlama, iplik seçimi ve örgü sistemi gibi birçok alanda eğitim alan kursiyerler, kendilerini yetiştirerek halı ustası olabiliyorlar. KO-MEK Hereke İpek Halı Dokuma dalında bugüne kadar 287 kursiyer eğitim alarak sertifika almaya hak kazandı.

 

DÖNGÜ GÖRÜNÜM BAŞARI

Körfez bölgesindeki kadınların ilgi gösterdiği, inceliği, parçası, malzemesi ve desenleriyle dünyaca ünlü tarihi Hereke halısının yaşatılmasına katkı sağlayan KO-MEK kursiyerleri, sabahın erken saatlerinde kurs merkezlerine gelerek halı tezgâhının başına oturuyor. Günde binlerce ilmek atarak maksimum 2-2,5 santimetre ören kursiyerler, eğitmenleri eşliğinde en güzeli olmak için çalışıyor.

 

“KO-MEK SAYESİNDE İŞİMİZ OLACAK”

KO-MEK Hereke kurs merkezine gelip eğitim alan kursiyerlerden Medine Demir, “Ben burada doğup büyüdüm. Hereke halısını 7 yaşında dokumaya başladım ama KO-MEK’ten sertifika almak istiyordum. Milli Saraylar Başkanlığı’na iş başvurusu yapmak istiyorum” dedi. Hereke KO-MEK kurs merkezinde eğitim alan bir diğer kursiyer Ayşe Özcan, “Ailemden öğrendim, daha önce her evde dokunurdu, artık kimsenin şahsi tezgahı yok. Burada okuyarak Milli Saraylara başvurmak istiyorum’ ifadesini kullandı. Kursa ablası ve yengesiyle birlikte gelen Fatma Öklük, “Çalışıyorum ama halı dokumayı da öğrenmek istiyordum. Yengem ve elimle bu kursa gelerek eğitim almak istedik. “Milli Saraylarda iş başvurusunda bulunmak istiyoruz” ifadesini kullanarak KO-MEK’te eğitim veren herkese teşekkür etti.

 

ONLINE BAŞVURU İÇİN

12 ilçede 44 kurs merkezinde sizlere verilen eğitimlere katılmak için komek.org’a online kayıt olarak da istediğiniz branşta eğitim alabilirsiniz.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

sabanozu-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu