Kapalı Alanda Yenmesi Yasak Olan Bu İlginç Kötü Kokulu Meyveyle Tanışın: Durian
Gezegenimizin verimli topraklarında sayısız meyve yetişir. Bazıları insanlar tarafından yetiştirilirken, diğerleri beklenmedik yerlerde vahşi olarak görünür. Durian, insanlar tarafından yetiştirilen meyvelerden biridir. Güneydoğu ülkelerinde meyvelerin hükümdarı olarak da bilinen ve cennet, cehennem gibi isimlerle anılan bu meyve,Hem lezzetli hem de oldukça besleyicidir.
Her tadın bir kusuru vardır, durian meyvesinin kusuru kokusudur. Öyle ki bazılarına göre durian meyvesi dünyanın en kötü kokularından birine sahiptir. İnanılır gibi değil ama bu meyve çok kötü koktuğu için bazı ülkelerde kapalı mekanlarda yenmesi yasak. Farklılaşıyor, değil mi?En uygun durian meyvesinin ne olduğuna daha yakından bakalım ve faydalarını ve zararlarını görelim.
Bilmeyenler için kısaca açıklayalım; Durian meyvesi nedir?
Güneydoğu Asya bölgesine özgü bir meyve olan Durian, yöre halkı tarafından meyvelerin, cennet ve cehennemin hükümdarı olarak da bilinir. Kahverengi-yeşil dikenli bir kabukta 6 sulu segmentten oluşur. İçi olgunluğuna göre yeşil, gri, krem, sarı gibi renklerde olabilmektedir. Bir durian meyvesi kabuğuyla birlikte 3 kilograma ulaşabilir. Ağaçları 40 metreyi geçebilir ve beş yaşından sonra meyve vermeye başlar.
Tayland, Vietnam, Malezya, Endonezya, Filipinler ve Singapur gibi birçok farklı ülkede Bilinen 30 farklı durian meyvesi vardır, ancak bunlardan sadece 9’u yenilebilir meyvelerdir.Eldiven kullanılarak kesilen durian meyvesi, kabuğu çıkarıldıktan sonra dilimlenir ve çiğ, pilav veya farklı yemeklerle birlikte tüketilir.
Durian kokusunu nereden duyduğumuzu hatırlayalım:
Cumhuriyet haber sitesinin 6 Mart 2023 tarihli haberine göre, Türk Hava Yolları’nın TK-1855 sefer sayılı Barselona-İstanbul seferi sırasında, Uçak kalktıktan kısa bir süre sonra yolcu çantasından durian meyvesi çıkarıp yemeye başladı. Ancak koku o kadar şiddetliydi ki tüm kabini kapladı ve sonunda pilot dayanamayarak İstanbul Havalimanı’na döndü. Yani böyle kötü bir kokudan bahsediyoruz.
İyi ama durian meyvesi neden yasaklanacak kadar kötü kokuyor?
Aslında durian meyvesinin kokusunu sevenler kadar sevmeyenler de vardır. Genel olarak durian meyvesinin kokusu Kükürt, lağım, meyve, bal, çürümüş soğan kokusu karışımı olarak tanımlanır. Meyve üzerinde yapılan incelemelerde kokarca, karamel, çürük yumurta, meyve ve hazır çorba gibi 44 farklı aromatik bileşene sahip olduğu görüldü. Endonezya ve Singapur gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde toplu taşıma veya otel gibi kapalı alanlarda durian yemek yasaktır.
Durian meyvesi, besinler açısından son derece güçlüdür:
243 gram yani bir porsiyon durian meyvesi 357 kalori, 13 gram yağ, 66 gram karbonhidrat, 9 gram lif, 4 gram protein içerir. Bir porsiyon tükettiğinizde Günlük C vitamininizin yüzde 80’i, tiaminin yüzde 61’i, manganezin yüzde 39’u, B6 vitamininin yüzde 38’i, potasyumun yüzde 30’u, bakırın yüzde 25’i, folatın yüzde 22’si, magnezyumun yüzde 18’i. Niasinin yüzde 13’ünü alıyorsunuz. Yani oldukça besleyici bir meyve olduğu açıkça görülmektedir.
Peki durian meyvesinin faydaları nelerdir?
- Kanser riskini azaltır.
- Kalp hastalığını önler.
- Enfeksiyonlarla savaşır.
- Kan şekerini düşürür.
Kanser riskini azaltır:
durian, Antioksidan açısından en zengin meyvelerden biridir. Bu özelliği sayesinde kansere neden olan serbest radikalleri etkisiz hale getirir. Yapılan bir çalışmada bir tür meme kanseri hücresinin yayılmasını engellediği görülmüştür. Tabii ki, bahis konusunda daha fazla çalışma yapılması gerekiyor.
Kalp hastalığını önler:
durian meyvesinde bulunan bileşikler tamamen kalp ve damar sağlığı dostudur.Kötü kolesterolü düşürmesi ve uygun kolesterolü yükseltmesinin yanı sıra damar sertleşmesini azaltarak damar sertliğine bağlı hastalık riskini de azaltır.
Enfeksiyonlarla savaşır:
Durian meyvesi, B ve C gibi birçok vitamin ve mineral açısından güçlü olduğu için bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir. antibakteriyel özelliklere sahip bileşenlerEnfeksiyonlara karşı mücadelenizde temel dayanağınız olacak.
Kan şekerini düşürür:
Tropikal meyveler özelinde incelendiğinde durian meyvesi bunların ortasında yer almaktadır. Glisemik indeksi en düşük meyvelerden biri gibi görünüyor.Bu, kan şekerini daha az yükselttiği ve dolayısıyla kan şekeri dengesinin korunmasına yardımcı olduğu anlamına gelir.
Hiçbir şey saf değildir, durian meyvesinin olası dezavantajları da vardır:
- Şeker hastaları ve fazla kilolu kişiler için risk oluşturmaktadır.
- Alkolle birlikte tüketilirse sonuçları ölümcül olabilir.
Diyabetli ve fazla kilolu kişiler için riskler:
Evet, durian meyvesi besin değeri açısından zengindir ve glisemik indeksi düşüktür, ancak bu Ne kadar tükettiğine bağlı. Ne de olsa sükroz, fruktoz, glikoz gibi kolay şekerler içerir ve bütün bir durian meyvesi 3.000’den fazla kaloriye sahip olabilir. Bu nedenle birden fazla porsiyon tüketildiği durumlarda hem kan şekerinizi çok yükseltir hem de kilo almanıza neden olur.
Alkolle birlikte tüketilirse sonuçları ölümcül olabilir:
Durian meyvesi üzerinde yapılan çalışmalarda kükürt gibi bileşenler içerdiği görülmüştür. Bu bileşenler enzimlerinizin alkolü parçalamasını engelleyerek Kanınızdaki alkol seviyesinin artmasına neden olur. Bu, şiddetli mide bulantısı, kusma ve kalp atış hızında olağandışı bir artışa neden olabilir. Bu nedenle durian meyvesinin alkollü olarak tüketilmesi asla önerilmez.
Türkiye’de durian meyvesi var mı?
Durian meyvesi şu anda yalnızca Güneydoğu Asya bölgesinde üretiliyor. başka yerde üretilmiş, İklim şartlarından dolayı yenisi kadar lezzetli değil. Bilinen bir meyve olmadığı için her yerde üretilmesine gerek yoktur. Bu nedenle durian meyvesi Türkiye’de üretilmiyor ve iklim açısından bize uygun değil. Ancak herkes bir kerede durian meyvesi yemek isterse birkaç yere dikmeye çalışırız.
Meyvelerin hükümdarı olarak adlandırılan ve Kötü kokusu nedeniyle bazı ülkeler tarafından yasaklanan durian meyvesi nedir? Faydaları ve zararları ile ilgili soruları cevapladık. Yazımızda yer alan sağlıkla ilgili kısımlar sadece bilgilendirme amaçlıdır. Durian meyvesinin sağlığınız üzerindeki etkilerini öğrenmek için mutlaka uzman bir doktora danışmalısınız.