Haber

Kuzey Etiyopya’daki savaşta 600.000 kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Afrika Birliği’nin Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi Olusegun Obasanjo, Etiyopya’nın kuzeyinde ordu ve isyancılar arasında 2 yıldır devam eden çatışmalarda yaklaşık 600 bin kişinin hayatını kaybettiğini varsaydıklarını söyledi.

İngiliz Financial Times gazetesine konuşan eski Nijerya Devlet Başkanı Obasanjo, arabulucuları ile her gün ortalama 1000 kişinin yaşamını yitirdiği bir savaşı durdurduklarını vurgulayarak, savaşta yaklaşık 600 bin kişinin yaşamını yitirdiğini tahmin ettiklerini belirtti. savaş.

Çatışmalarda kaç kişinin öldüğüne dair resmi bir bilgi bulunmazken, Tigray’deki çatışmayı takip eden Belçika Ghent Üniversitesi araştırmacılarına göre cephede 200-300 bin, yerleşim yerlerinde ise 300-400 bin sivil öldü.

Amhara eyaleti birlikleri, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’nin (TPLF) ağır silahlarını Etiyopya ordusuna teslim etmesinin ardından bu hafta Tigray’den çekilmişti.

TPLF, savaş sırasında insan hakları ihlalleriyle suçlanan Amhara ve Eritre güçlerinin Tigray’den çekilmesini talep etti.

Milli ordu ile TPLF arasında Kasım 2020’de başlayan çatışmalar, Kasım 2022’de varılan anlaşmanın ardından sona erdi. Etiyopya ordusu, silahsızlanmayı kabul eden TPLF’yi terör örgütleri listesinden çıkaracağını duyurdu.

haber-domanic.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu