Haber

Maden işçileri açlık grevini sonlandırıp oturma eylemi başlattı

ESKİŞEHİR’in Mihalıççık ilçesindeki kömür madeninde yeraltında açlık grevinde olan işçiler, şirketin tazminat ödeme taahhüdü üzerine açlık grevine son verdi.

Mihalıççık ilçesindeki Yunus Emre Termik Santrali’nde çalışan maden işçileri, 250 kişinin süresiz izne çıkarılması ve tazminatlarının ödenmemesi üzerine perşembe günü 1700 metre derinlikte açlık grevine başladı.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye Maden Personel Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, grevde oldukları madendeki işçileri ziyaret ederek toplantı gerçekleştirdi. Şirketle yapılan görüşmelerin ardından 190 işçi tazminat ödeme taahhüdüyle açlık grevine son verdi. Madenden çıkan personele yemek ve tatlı ikramı yapıldı. İşçiler bu kez tüm hakları verilene kadar çalışmalarını ‘oturma eylemine’ dönüştürdü.

ATALAY: YETKİLİLERLE GÖRÜŞTÜK

Açlık grevinin 5’inci gününde olduğunu hatırlatan Atalay, şöyle konuştu: “Gazeteci arkadaşlarla 1700 metreden inerek buraya geldik ve yanınıza geldik. Hem yer altında, hem yer üstünde ama siz ekmeğinizi topraktan çekiyorsunuz. Eskisehir Valisi, emniyet müdürü, eski bakan kimdir? Gerekiyorsa bu süreci tüm yetkililerle görüştük. Burada işverenle görüşme fırsatım olmadı. Telefonda konuştuk ve temsilcisiyle görüştük. yanımda, ‘Beş aydır üretmiyorum’ diyorlar. Ehliyetimi vermiyorlar. Ruhsatı bilmiyoruz. Ruhsatı bilmiyoruz. Bakkal para bekliyor, ev sahibi para bekliyor, çocuklar okula para bekliyor. Evimize para götürmemiz gerekiyor. Şirket yetkilileri bu kıdem tazminatını size ve ayrılanlara 3 ay içerisinde vereceklerini söyledi. Ayrıca ekim ayı sonuna kadar mevcut çalışanların maaşlarını yeraltından alacaklar” dedi.

6 EŞİT TAKSİTTE ÖDEME

Maden şirketi de yazılı bir açıklama yaparak çalışanların tazminatlarının ekim ayı itibarıyla 6 eşit taksitte ödeneceğini duyurdu. Şirket açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Yunus Emre Termik Santrali için kömür üreteceğimiz ruhsat sahaları 9 aydır tarafımıza devredilmedi. Ruhsatların süresinin dolacağı düşüncesiyle şirketimiz 270 yer altı maden personeli istihdam etti. Bugüne kadar yaklaşık 9 ay. Mevcut seviyede yer altı kömür madeni işçilerinin istihdamını sağlayacak. Kömür sahalarının bir kısmının tarafımızdan gerçekleştirilmemesi nedeniyle tarafımıza zorunlu ücretsiz izin verilmesi gerekti. Bu durum sendika yöneticileriyle paylaşılarak, yeraltı maden işçilerinin ücretsiz izne çıkarılması gerektiği bilgisi verildi.Ayrıca, işe devam etmek isteyen işçiye işletmede görev verilebileceği bildirildi. Santralin yer üstü statüsünde olması.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu