Yaşam

Mor Çatı: Deprem bölgelerinde şiddet gören kadınlar nereye gidecek?

Mor Çatı Kadın Sığınma Evi Vakfı, kadın ve çocukların güvenliğini denetlemek için deprem bölgelerine gitti. Mor Çatı, bölgede yaptıkları incelemelerde, kadın ve çocukların tedbir amaçlı başka şehirlere tahliye edildiğini ancak kadınların barınma ihtiyacı duyduklarında başka illere sevk edilene kadar güvenliğini sağlayacak mekanizmaların bulunmadığını bildirdi.

Deprem bölgelerindeki kadın konukevlerinin durumunu da araştıran vakıf, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na konuyla ilgili sorular yöneltti ancak bakanlık sorulara yanıt vermedi.

ANKA’nın haberine göre vakıf, deprem bölgelerinde yaptığı incelemelere ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

BARINAKLARIN ÇOĞU HAFİF VEYA ORTA DERECE HASARLI: Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı olarak deprem sonrası, deprem bölgesindeki illerde kadınların ne gibi ihtiyaçları olabilir, şiddete maruz kalan kadınlar için neler yapılabilir sorularına cevap aramak amacıyla, gerekli sistemlerin neler olduğunu, hangi önleyici çalışmaların yapılabileceğini ve çalışmalarımızı bu bilgiler ışığında planlamaktır. bölgeyi ziyaret ettik. Diyarbakır’dan başlayarak 5 il gezdik: Malatya, Adıyaman, Pazarcık-Kahramanmaraş Merkez, İslahiye/Gaziantep, Defne-Samandağ-Antakya/Hatay. Bu noktalarda gönüllü çalışan kadın örgütleri, bazı sivil toplum kuruluşları ve ilgili kamu kurumlarıyla toplantılar yaptık.

Bölgedeki sığınma evlerinde kalan kayıp kadın ve çocukların olmadığı, herhangi bir fiziksel yaralanmanın olmadığı ancak birden fazla sığınağın hafif veya ağır hasar gördüğü bilgisi bize ulaştı. Sığınaklardaki kadın ve çocukların, alınan hasar ve olası artçı sarsıntılar nedeniyle önlem olarak güvenli bir şekilde başka şehirlere tahliye edildiği paylaşıldı. Zelzele bölgesindeki illerde süresiz olarak barınak çalışması yapılmayacağı, barınma ihtiyacı olan kadınların başka illere yönlendirileceği paylaşıldı. Tüm bunların yanı sıra maruz kaldıkları şiddet nedeniyle destek sistemlerine başvurma ihtiyacı duyan ya da yaşama ihtimali olan kadınların kurumları ziyaret ederken yaşanan sıkıntıları bölgedeki deneyimlerimizle karşılaştırdığımızda gördük.

KADINLAR BİLGİLENDİRİLMELİDİR: Deprem bölgesinde hayatını bir şekilde devam ettirebilen kadınların şiddete maruz kalmalarını engellemeye yönelik çalışmalar yapılmadığı sürece şiddete maruz kalma ihtimalleri artıyor diyebiliriz. nedenlerle başvurabilecekleri mekanizmalara erişimlerinin çok zorlaştığını öğrendik. Bölgedeki birçok resmi kurum, ağır hasar nedeniyle tahliye edilerek ildeki başka bir binada toplandı. Bu süreçte taşrada tüm teşkilat alt üst olurken, kadınlar birincil adımda güvenecekleri yetkiliyi bulundukları yerde ve kendi şartlarında çadır kentlerde bulamayacak durumdaydı.

Kolluk kuvvetleri, Şiddet Önleme ve Denetleme Merkezi, baro, adliye, toplu taşıma vb. tesislerin olmaması nedeniyle erişilebilirlik sınırlı olsa da, ulaşma imkanı olan binaların yerinde olmadığı ve kadınlar bu binaların nerede olduğunu bilmedikleri için takviye yapılmadan bırakılabilecek durumdalar. Kadınların barınma ihtiyacı söz konusu olduğunda, kadınların başka bir ülkeye nakledilene kadar güvenliklerini sağlayabilecek sistemlerin artık geliştirilemeyeceğini gördük. Bölgede şiddete maruz kalan kadınların başvurabilecekleri mekanizmaların geliştirilmesi ve çalışan mekanizmalardan bir an önce haberdar edilmesi önemlidir. (HABER MERKEZİ)

karakopruajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu