Yaşam

NASA, Haftalarca Sürmesi Beklenen Güneş Fırtınası Uyarısında Bulundu: Dünya Dakikalar İçinde Kararabilir

Geçmişte birçok kez güneş fırtınalarının tehlikelerini bildiren NASA, bu kez bir güneş lekesi nedeniyle bir güneş fırtınasının yaklaştığını belirtmişti. Bir güneş fırtınası olduğunda tüm dünya kararabilir ve diğer yandan bunun uyarısı sadece 30 dakika önceden yapılabilir.

Kaynak:https://www.science.com/nasa-wed-have…

Amerikan Uzay ve Havacılık Üssü (NASA), bir güneş lekesinden kaynaklandığı iddia edilen bir güneş fırtınasının önümüzdeki günlerde meydana gelebileceğini duyurdu.

Ayrıca bu fırtınanın ölümcül tehlikeler taşıdığının altını çizdi. Güneş fırtınası başlamadan sadece 30 dakika önce uyarı bildirimleri yapılabilir.

NASA, yıkıcı bir güneş fırtınasının makul bir alanı vurmasından yaklaşık 30 dakika önce gezegene haber verebileceğini düşündükleri bir erken uyarı sistemi geliştirmek için yapay zeka modelleriyle çalıştıklarını duyurdu.

Böyle bir durumda Dünya neredeyse kararabilir…

150 yılı aşkın bir süre önce gerçekleşen Carrington olayında olduğu gibi, böyle bir güneş fırtınası meydana geldiğinde tüm dünyayı etkileyebilecek elektrik kesintileriyle de karşı karşıya kaldığımızı belirtti.

NASA’nın web sitesinde, “Şimdiye kadar kaydedilen en yoğun güneş fırtınası olan 1859 Carrington Olayı, telgraf istasyonlarında yangınlara neden oldu ve bildirimlerin gönderilmesini engelledi. Carrington Olayı bugün gerçekleşmiş olsaydı, yaygın elektrik kesintileri de dahil olmak üzere çok daha önemli etkileri olurdu. , kalıcı elektrik kesintileri ve küresel bağlantı kesintileri. “Bu tür bir teknolojik kaos, ekonomileri felç edebilir ve dünyanın dört bir yanındaki insanların güvenliğini ve geçim kaynaklarını tehlikeye atabilir.”

www.nasa.gov

Ayrıca, jeomanyetik fırtınaların riski ve toplumumuz üzerindeki yıkıcı etkileri, Güneş’in 2025’te ulaşması beklenen 11 yıllık faaliyet döngüsünde bir zirve olan bir sonraki “güneş maksimumuna” yaklaşmasıyla artık artıyor.

Güneş’teki lekenin neden olması beklenen güneş fırtınalarının haftalarca süreceği tahmin ediliyor.

Böyle bir fırtınanın önemli bir etkisinin olacağının altını çizen NASA, bu anlamda insanlığı önceden uyarmak istediğini ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu