Ekonomi

Pakistan seçim sonrası endişeler nedeniyle ekonomik belirsizlikle karşı karşıya

Pakistan’da yapılan son seçimlerin ardından ülkenin ekonomik geleceğine ilişkin endişeler artarken, siyasi çıkmaz ihtimali de ortaya çıkıyor. Perşembe günkü seçimler, çoğu hapisteki eski Başbakan İmran Han’ı destekleyen bağımsız adayların güçlü bir performansıyla sonuçlandı. Eski Başbakan Navaz Şerif liderliğindeki Pakistan Müslüman Birliği-Navaz (PML-N) ve Bilawal Butto Zerdari liderliğindeki Pakistan Halk Partisi geride kaldı. Şerif zafer ilan etse de partisi hükümeti kurmak için gereken çoğunluğu elde etmeye henüz yaklaşmış değil.

Siyasi belirsizlik Pakistan’ın uluslararası tahvillerinde satışlara yol açtı ve ekonomik sıkıntının devam edeceği yönündeki korkuları artırdı. Ülke, düşük döviz rezervleri ve iki ay içinde ödenmesi gereken 1 milyar dolarlık tahvil ödemesi nedeniyle ekonomik krizle boğuşurken zamanlama kritik önem taşıyor. Ayrıca Pakistan’ın Uluslararası Para Fonu (IMF) ile olan 3 milyar dolarlık finansman programı da 12 Nisan’da sona erecek.

Aralarında Sürdürülebilir Kalkınma Politikası Enstitüsü’nden ve Maliye Bakanlığı’nın eski danışmanı Sajid Amin’in de bulunduğu uzmanlar, hiçbir partinin mutlak çoğunluğu kazanamaması durumunda siyasi ve ekonomik istikrarsızlığın daha da kötüleşebileceği konusunda uyarıyor. Amin, seçimlerin güvenilirliğinin ve hükümetin meşruiyetinin önemine vurgu yaparak, bu olmadan gerekli reformların yapılmasının mümkün olmayacağını belirtti.

Yeni hükümetin mevcut IMF Standby Düzenlemesinin nihai incelemesini tamamlamak için finansman sağlamaya ve kamu iktisadi teşebbüsleriyle ilgili yönetişim konularını ele almaya öncelik vermesi bekleniyor. Bu, program Nisan ortasında sona ermeden önce 1,1 milyar dolarlık son dilimin serbest kalmasını sağlayacak ve bunun ardından yeni bir IMF programının derhal müzakere edilmesi gerekecek. Citi’nin gelişen piyasa ekonomilerinden sorumlu küresel başkanı Johanna Chua, yeni hükümetin ilk politika girişimlerinden birinin yeni bir IMF Genişletilmiş Fon Kolaylığı programını müzakere etmek olacağını öngörüyor.

Tradeweb verilerine göre Pakistan’ın toplam kamu borcunun küçük bir kısmını oluşturan uluslararası tahvilleri zarar etti ve bir kısmı sorunlu seviyelerde işlem gördü. Ülkenin borcunun önemli bir kısmı, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile birlikte daha önce Pakistan’a verdiği kredileri yenileyen Çin’e borçlu.

Yatırımcılar protestoların devam etme potansiyeli ve Han olmayan bir hükümetin IMF konsensüsü için gerekli olan kemer sıkma önlemlerini uygulamada karşılaşabileceği zorluklardan endişe duyuyor. Siyasi bölünmeler vergi tabanının genişletilmesi gibi kritik tedbirlerin uygulanmasını engelleyebilmektedir.

Pakistan’ın uluslararası tahvilleri Cuma günü dolar karşısında 5 sent kadar düştü, ancak daha sonra bazı kayıplarını telafi etti. Vadesi 15 Nisan’da dolacak devlet tahvilleri geri ödeme beklentisini işaret ederek 95 cent seviyesinde işlem görürken, vadesi 2027 ve sonrasında dolacak tahviller 70 cent ve altında işlem görüyor.

Hükümetin ne kadar hızlı kurulup faaliyete geçtiğine bağlı olarak tahviller üzerindeki baskı devam edebilir. Eski maliye bakanı Hafız Ahmed Paşa, durumun aciliyetini vurgulayarak, ülkenin döviz rezervlerinin, güvenli kabul edilen minimum üç aylık sürenin çok altında, 1,5 aylık ithalatı karşılayabileceğine işaret etti. Paşa, özellikle temmuz ayı için planlanan bütçe öncesinde IMF programının önemine vurgu yaptı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu