Sağlık

Yapay zeka kanser hastalarının kalan ömrünü hesapladı

ABD’nin Illinois eyaletindeki Northwestern Üniversitesi Tıp Merkezi’nden araştırmacılar, 2015-2017 yılları arasında kanser tanısı alan yaklaşık 260 bin meme, 77 bin tiroid ve 85 bin pankreas kanseri hastasından elde edilen bilgileri inceledi.

Araştırmacılar, toplanan bilgilerin 3/4’ünü yapay zeka aracını eğitmek için, geri kalan bilgiyi ise yapay zekanın ömrünü tahmin etmek için kullandı.

Araştırmayı yürüten Lauren Janczewski, yapay zekanın, bilgileri incelenen kanser hastalarının yaşam sürelerini çok doğru bir şekilde hesapladığını açıkladı.

Janczewski, yapay zekanın hastanın sağlığını en çok etkileyen tümör ve tedavi özelliklerini dikkate alarak çok daha kişiselleştirilmiş ve hastaya özel bir yaşam beklentisi oluşturduğunu, bilgi modelleme sürecinin hızlandırıldığını ve doğruluk oranının arttığını belirtti.

Sizi en çok ne etkiler?

Araştırmacılar tanıdan sonraki 5 yıl içinde hastaların sağlık durumunu en çok etkileyen dört faktörü sıraladı. Bu, meme kanseri nedeniyle ameliyat olunup olunmayacağı, hastanın yaşı, tümörün büyüklüğü ve teşhisten tedaviye kadar geçen süre olarak sıralandı.

Tiroid kanserli hastalarda tanı yaşı, tümör büyüklüğü, tedavi süresi ve lenf nodu tutulumunun en çok etkileyen faktörler olduğu belirlendi. Pankreas kanseri hastalarında kanser ameliyatı yapılıp yapılmaması, kanserin mikroskobik analizi, tümör büyüklüğü ve tanı yaşının önemi vurgulandı.

Araştırmacılar meme, tiroid ve pankreas kanserlerinde tümör ve tedavideki farklılıkların hastanın kalan ömrünü önemli ölçüde etkilediğini vurguladı. Araştırmanın sonuçları “American College of Surgeon (ACS) 2023 Klinik Kongresi”nde sunuldu.

haberguzelyurt.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu