İş

Almanya’da Havalimanı Güvenlik Personeli Grevde

Almanya’da toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine Berlin Brandenburg Havalimanı (BER) ve Köln-Bonn Havalimanı’ndaki güvenlik çalışanları greve gitti, terminaller boş kaldı.

Almanya’da güvenlik personeli, Birleşik Hizmet Sektörü Birliği (Ver.di) ve Federal Havacılık Güvenliği Şirketleri Birliği (BDLS) ile yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine 11 havalimanında greve gitti. Ver.di’nin daveti üzerine başlayan 1 günlük uyarı grevi sırasında Berlin Brandenburg Havalimanı (BER) ve Köln-Bonn Havalimanı’nda personelin iş bırakması nedeniyle hava ulaşımı aksadı. BER’den kalkan uçuşlar iptal edildi. Köln’de neredeyse tüm uçuşlar durduruldu ve havalimanı terminali boş kaldı.

BER’de greve katılan Murat Sapmaz, çoğunlukla ayda 160 saatten fazla çalıştıklarını, normal çalışma saati olduğunu ancak fazla mesai için ek ücret almadıklarını söyledi. Sapmaz, “Ayda ortalama 180 saat çalışıyoruz. Yazın bile 190 ve 200 saate ulaşıyor. Ama bu şirket fazla çalışma için ekstra ücret ödemiyor.”

Gece vardiyası için çok az ek harçlık aldıklarını belirten Sapmaz, “Mesela ben işe 02.00’de kalkıyorum, diğer arkadaşlarım 04.00’te burada olmak için 00.00’da kalkıyor. Mesafemiz çok uzak, çalışma koşulları da çok fazla. çok zordur.”

5 yıldır havalimanında çalıştığını belirten Sapmaz, güvenlik çalışanları olarak saat ücretine 2,80 euro artış, fazla mesai için ek ücret ve gece vardiyası ek ödemelerinde artış istediklerini anlattı.

Gece saatlerinde başlayan grevin yarın gece yarısına kadar sürmesi bekleniyor.

Güvenlik çalışanı daha yüksek ücret ve daha fazla fazla mesai ücreti istiyor

Havalimanlarında yaklaşık 25 bin güvenlik çalışanı saat ücretine 2,80 euro artış, fazla mesai için ek ücret ve gece yarısı ikramiyelerinin artırılmasını talep ediyor. Federal Havacılık Emniyeti Şirketleri Birliği (BDLS), işveren olarak 2024 yılı için yüzde 4, gelecek yıl için ise yüzde 3 oranında artış önerirken, sendika teklifi reddediyor. Ver.di Sendika Lideri Frank Werneke yaptığı açıklamada, “Bu bölgelerdeki çalışma koşulları o kadar felaket ki insanlar artık rahatlamak istiyor.” dedi. Werneke, havalimanlarındaki grevlerin tren makinistlerinin grevi bittikten kısa bir süre sonra gerçekleşmesini “tesadüf” olarak nitelendirdi.

Yaklaşık 200 bin yolcu etkilenecek

Alman Havalimanı Birliği’nden (ADV) yapılan açıklamada, Hamburg, Bremen, Hannover, Berlin, Köln, Düsseldorf, Leipzig, Dresden, Erfurt, Frankfurt/Main’de başlayan grev nedeniyle yaklaşık 1.100 uçuşun iptal edildiği veya erteleneceği belirtildi. ve Stuttgart havalimanlarındaki iptal ve ertelemelerden yaklaşık 200 bin yolcunun etkileneceği belirtildi. – BERLİN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu