Haber

İsveç’te polis protestolarda Kur’an yakma yasağını kaldırdı

İsveç Mahkemesi Salı günü yaptığı açıklamada, polisin Şubat ayında yapılması planlanan iki Kuran yakma eylemini yasaklayan kararının bozulduğunu duyurdu. Mahkeme, “güvenlik riski endişelerinin protesto hakkını kısıtlamak için yeterli olmayacağını” belirtti. Yargıç Eva-Lotta Hedin, “Polis yetkililerinin bu kararlara yeterince desteği yok” dedi.

Göç ve İslam karşıtı aşırı sağcı Sıkı Yön (Stram Kurs) partisinin lideri olan ırkçı siyasetçi Rasmus Paludan, Müslüman ülke ve kuruluşların tepkisinin Kuran-ı Kerim yakmasına neden oldu. Paludan, İsveç’in başkenti Stockholm’de Türkiye Büyükelçiliği binası önünde yaptığı protestoda Kuran’ı Kerim yaktı, güvenlik önlemi alan polis müdahale etmedi.

Daha sonra Şubat ayında polis, Türk ve Irak büyükelçilikleri önünde Kuran yakma eylemi yapılmasına izin vermedi. İsveç polisi, kararının nedeni olarak Ocak ayındaki protestonun İsveç’i “saldırılar için daha yüksek bir hedef” haline getirdiğini savundu.

terör bağlantısı

İsveç İstihbarat Birimi’nden Salı günü yapılan açıklamada, İsveç’te Ocak ayında Kuran-ı Kerim yakma protestolarına mensup 5 kişinin “terör eylemi” planlamaktan gözaltına alındığı açıklandı. İsveç Terörle Mücadele Birimi Başkan Yardımcısı Susanna Trehorning, İsveç güvenlik birimlerinin konuyla ilgilendiğini ve zanlıların “radikal uluslararası İslam” ile bağlantılı olabileceğini sözlerine ekledi.

AFP, DW / Yapay Zeka, DCU

Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu