Ekonomi

Sanayi deprem bölgesinde toparlanıyor

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Lideri Memiş Kütükcü, 2023’te “Yüzyılın felaketi” olarak nitelendirilen tarihin en büyük depremlerinden birinin meydana geldiğini söyledi. Böyle bir felaketin bir daha yaşanmamasını dileyen Kütükcü, depremlerin bölgedeki OSB’leri ve sanayi üretimini olumsuz etkilediğini belirtti.

Kütükcü, deprem bölgesindeki OSB’lerin toparlanma sürecinin devam ettiğine dikkat çekerek, “Depremden etkilenen 11 ilde 37’si faaliyette olmak üzere toplam 59 OSB’miz var. 559 bin 930 kişiye doğrudan istihdam sağlanıyor. Bu OSB’lerde 5 bin 185 firmada bireysel istihdam sağlanıyor. Deprem bölgesinde 559 bin 930 kişiye doğrudan istihdam sağlanıyor.” “OSB’lerin toparlanması devletimizin ve milletimizin desteğiyle devam ediyor.” dedi.

ÜRETİM KAYIPLARI TAZMİN EDİLDİ

Deprem bölgesindeki her şehrin kendine has koşulları olduğunu belirten Kütükcü, her şehrin iyileşme sürecinin farklı olduğunu ifade etti.

Kütükcü, depremden en çok etkilenen 5 ildeki OSB’lere ilişkin şu bilgileri verdi:

“Depremden en çok etkilenen 5 ilden biri olan Adıyaman’da OSB’lerimizde depremin yaşandığı şubat ayında üretim kaybı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 70’e ulaştı. Geçen yıl aralık ayında bu oran azalmıştı. Aynı dönemde Hatay’da Türkiye’deki OSB’lerimizde üretim kaybı yüzde 74’ten yüzde 19’a, Malatya’daki OSB’lerimizde ise yüzde 70’den yüzde 6,6’ya düştü. Geçen yıl şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37 üretim kaybı yaşayan Gaziantep’teki OSB’lerimiz geçen yılın aralık ayında üretimlerini yüzde 4,1 artırırken, Kahramanmaraş’taki OSB’ler ise üretimlerini yüzde 4,1 oranında artırdı. Aynı dönemde yüzde 74,5 üretim kaybı yaşadığımız fabrikamız, “Fabrikalarımız üretimini yüzde 0,69 artırdı.”

“DEPREM BÖLGESİ İÇİN OSBLER SEFERBER EDİLDİ”

OSBÜK olarak deprem anından itibaren çok hızlı hareket ederek bölgenin yanında olduklarını anlatan Kütükcü, şöyle konuştu:

“81 ilimizdeki tüm OSB’lerimizle, bölgenin insani ihtiyaçlarının karşılanmasından, arama kurtarma çalışmalarına, iş makinesi ve teknik ihtiyaçların karşılanmasından, konteyner ihtiyacından, depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanmasına kadar her alanda deprem bölgemiz için seferber olduk. kalıcı konut ihtiyacı.”

Kütükcü, bölgedeki üretimin deprem öncesi seviyeye dönebilmesi için konut sorununun tamamen ortadan kaldırılması ve şehirlerden ayrılan iş gücünün buralara geri dönmesinin şart olduğunu sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu