Sağlık

HIV Farkındalığını Artırmak İçin Tek Ses Oldular

Türkiye’de HIV’le ilgili farkındalık yaratmak için doktorlar, dernekler, sivil toplum kuruluşları, gazeteciler ve ünlüler, Tek Ses projesinde buluştu. 293 sayıda kişinin okuduğu iletiler yapay zekâ yardımıyla tek bir sese dönüştürüldü. Özge Borak, Aylin Kontente, Sibel Taşçıoğlu, Pelin Batu, Ayşegül Dinçkök, Sedef İybar, Şehsuvar Aktaş, Atilla Şendil, Melis Babadağ, Bülent Seyran, Yekta Kopan ve Ogün Kaptanoğlu üzere ünlü isimlerin sesleriyle dayanak verdiği Tek Ses görüntüsü, 1 Aralık Dünya AIDS günü kapsamında toplumsal medyada bir paylaşım zinciri yaratarak büyük bir farkındalık kampanyasına dönüştü.

HIV konusunda toplumun gerçek bilgilerle aydınlanması ve bireylerin dehşetlerinden arınıp daha güçlü ve yiğit adımlar atmalarını desteklemek için başlatılan Tek Ses projesi, toplumun farklı kısımlarının desteklediği bir kampanyaya dönüştü.

Proje için oluşturulan paydaş metnini okuyan 293 sayıdaki kişinin sesi, yapay zekâ teknolojisi ile bir ortaya getirilerek tek bir sese dönüştürüldü. Doktorlar, dernekler, sivil toplum kuruluşları ve gazetecilerin desteklediği projeye çok sayıda ünlü isim sesiyle dayanak oldu. Özge Borak, Aylin Kontente, Sibel Taşçıoğlu, Pelin Batu, Ayşegül Dinçkök, Sedef İybar, Şehsuvar Aktaş, Atilla Şendil, Melis Babadağ, Bülent Seyran, Yekta Kopan ve Ogün Kaptanoğlu gibi ünlü isimlerin sesleri yapay zekayla Tek Ses’e dönüştürüldü. Tüm proje paydaşları “Birlikte HIV’den Güçlüyüz” çatısı altında hayata geçirilen projeyle toplumun tüm kısımlarını Tek Ses olmaya çağırdı. 1 Aralık Dünya AIDS günü kapsamında tüm paydaşların iştirakiyle gerçekleştirilen proje lansmanında birinci sefer gösterilen Tek Ses görüntüsü, eş vakitli olarak ‘Birlikte HIV’den Güçlüyüz’ toplumsal medya hesaplarından yayınlandı.

Prof. Dr. Volkan Korten, Prof. Dr. Fehmi Tabak ve Prof. Dr. Hasret Altuntaş Aydın, Pozitif-İz Derneği Kurucu Üyesi Çiğdem Şimşek ve Olumlu Hayat Derneği İdare Şurası Üyesi Canberk Noyan Harmancı’nın iştirakleriyle Yekta Kopan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda HIV alanında gerçek bilinen yanlışlar ve HIV’le ilgili kamuoyu farkındalığını artırmaya yönelik adımlar konuşuldu. Türkiye’nin, tedaviye erişim ve tedavi başarısı mevzularında gayelere yakın olduğunu vurgulayan uzmanlar, teşhis alanında ne yazık ki gayelerin gerisinde kaldığının altını çizdi.

Vaka sayılarındaki artışa karşılık tanı/test merkezlerine müracaatlarda düşüş var

Vaka sayılarındaki artışa karşın bilhassa Covid-19 devrinde tanı/test merkezlerine müracaatlarda azalma görüldüğüne dikkat çeken İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Kısmı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, “Türkiye’de 2020 ve 2021 yıllarında doğrulama testi pozitif tespit edilerek raporlanan HIV/AIDS vaka sayıları, 2019 yılındaki seviyenin 28 altında seyretti. Bildirimi yapılan yeni HIV/AIDS vaka sayısı, 1985-2021 yılları için toplamda 32.000 seviyesinin üzerine çıktı. Türkiye’de enfekte birey sayısının, saptanamayan vakalarla birlikte bu seviyenin çok üzerinde olabileceği tahmin ediliyor” dedi.

Türkiye’de HIV hadiseleri içinde en geniş hisseye 25-34 yaş aralığı sahipken (1985-2018 arasında 35,4), son yıllarda 20-24 yaş kümesinin yeni hadiseler içindeki hissesinde artış görüldüğünü belirten Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Kolu Lideri Prof. Dr. Volkan Korten, “Halihazırda yaklaşık 40 olarak varsayım edilen bireylerin HIV müspet durumlarını bilme oranının 90 düzeyine çıkarılması durumunda tedavi ve bakım maliyetlerinde önemli azalma görmek mümkün. Bunun sağlanması için de bilhassa isim ve kimlik bilgileri istenmeden fiyatsız HIV testi yapılan ve ülkemizde yalnızca 6 adet olan İstekli Danışmanlık ve Test Merkezi sayıları ve kapasiteleri arttırılmalıdır, genişletilerek tüm Türkiye’ye yayılmalıdır. Ayrıyeten tüm dünyada yaygın olarak kullanılan ‘kendin yap’ testlerinin gerekli düzenlemeler yapılarak süratli bir halde kullanıma sunulması gereklidir” dedi.

Başakşehir Çam ve Sakura Kent Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasret Altuntaş Aydın, “Türkiye’de HIV az ve yanlış biliniyor. Bu virüsün, nasıl bulaştığı, tedavisinin olduğu, düzenli tedavi sayesinde bulaşmasının önlenebileceği ve ayrıca HIV ile yaşayanlarda etkili tedaviler ile virüs bastırıldığında bu kişilerin yaşamlarını sağlıklı şekilde sürdürebildiklerinin ve çalışabildiklerinin toplum tarafından bilinmesi önemlidir” dedi.

HIV ile ortak gayrette birliktelik adımı

Toplantıda konuşma yapan Gilead Türkiye Medikal Yöneticisi Dr. Serhan Sevgi, HIV ile ilgili toplumsal önyargıların kırılmasının ve sıhhat kuruluşları dahil tüm paydaşların gerekli bilgi ve bilince sahip olmasının HIV ile çabada büyük değer taşıdığını vurgu yaparak kelamlarına şöyle devam etti: “Dünyanın en yıkıcı hastalıklarına karşı çabamızda yiğit adımlar atıyor ve dünyayı tüm insanlık için daha sağlıklı bir yer haline getirme hedefimizle hareket ediyoruz. 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nün, HIV’in önündeki mahzurlara meydan okumak, HIV’in artık yönetilebilir kronik bir hastalığa dönüştüğüne dair algıyı artırmak ve halk sıhhati yetkilileri, toplum savunucuları, araştırmacılar ve sıhhat hizmeti sağlayıcıları ile çalışmak için global bir fırsat olduğuna inanıyoruz. Paydaşlarımızla güçlerimizi birleştirerek mümkün olan en fazla sayıda şahsa ulaşmayı hedeflediğimiz “Tek Ses” projesi kapsamında bu ortak davete 293 sayıda kişi ses vererek takviye oldu. Bugün birinci defa ‘Birlikte HIV’den Güçlüyüz’ platformu altında duyurduğumuz “Tek Ses”in olabildiğince çok bireye ulaşmasını hedefliyoruz” dedi.

Toplantının sonunda Gilead, Pozitif-iz Derneği, Müspet Ömür Derneği, Kırmızı Şemsiye Derneği ve Türkiye Aile Sıhhati Planlaması Vakfı, HIV’e karşı ortak bir gayret verme yolunda birliktelik adımı attılar. Tüm paydaşlar, bundan sonra HIV alanında birlikte daha da güçlü yürüyeceklerini ve HIV ile yaşayan bireyler ve yakınlarına takviyelerini artırarak sürdüreceklerini söylediler ve toplantıyı şu sözlerle bitirdiler: “Değişim yaratmak için bu topluluğun bir parçası olmaktan onur duyuyoruz ve dünyada HIV alanındaki eşitsizlikleri ortadan kaldırmanın yeni yollarını bulmak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu